Orta Doğu’da tansiyonu yükselten gelişmeler… İsrail’e karşı cephe güçleniyor

İsrail’in Gazze’ye karşı başlattığı korkunç savaş sürerken, geçen hafta Orta Doğu’da dengeleri etkileyecek gelişmeler yaşandı.

Yemen’deki İran destekli Husiler, İsrail’in başkenti Tel Aviv’i ilk defa vurarak bir kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açtı. Sivillerin hedef alındığı saldırı sonrası İsrail de savaşta ilk defa Yemen’in kritik limanı Hudeyde’yi vurdu, çok sayıda kişi öldü ya da yaralandı.

Husilerin Tel Aviv’e düzenlediği İHA saldırısı İsrail’de şok etkisi yarattı.

 

ORTA DOĞU’DA YENİ DENKLEM

Yemen’in önemli bölümünü kontrol eden Husiler, kasım ayından bu yana Filistinlilere destek için Kızıldeniz’de ticari gemilere ve İsrail’e karşı saldırılar düzenliyor. Bu saldırılar Kızıldeniz’deki ticareti de ciddi şekilde etkiledi. 

Analistlere göre, Husilerin artan saldırıları Orta Doğu’da İran öncülüğündeki “Direniş Ekseni” eylemlerinin yeni bir rotaya girdiğini gösteriyor.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Sari, Tel Aviv’in artık “güvenli bölge” olmadığını belirterek İsrail’i açık açık tehdit etti.

İsrail, savaşta ilk defa Yemen’i vurdu.

 

DİRENİŞ CEPHESİ BİRLEŞİYOR

Gazze’de savaş sürerken Husilerin güneyden tehdit ettiği İsrail, kuzeydeki Lübnan sınırında da aylardır Hizbullah’la savaşıyor. Çatışmalar giderek şiddetlenirken Hizbullah’ın artan İHA saldırıları “topyekun savaş” endişelerini yükseltti.

Son dönemde İran öncülüğündeki direniş cephesini oluşturan güçler arasındaki koordinasyonun giderek artması da dikkat çekiyor.

Hizbullah, Husilerin Tel Aviv’e saldırısını memnuniyetle karşılarken İsrail’in Yemen’i vurmasını “savaşta çok tehlikeli bir gelişme” diye niteledi.

Husiler ise İsrail’in saldırılarının kendi eylemlerini etkilemeyeceğini bildirdi. 

Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü, İsrail’in saldırılarının caydırıcı bir yanı olmadığı, İran’ın tepkisinden çekinen Mısır gibi Arap ülkelerinin de bu konuda sessiz kalmayı tercih ettiği yorumunda bulundu.

Al Jazeera’ya konuşan Husi yetkili Muhammed el Buhayti de, “İsrail saldırıları Filistinli kardeşlerimize desteğimizi asla etkileyemez. Ancak Gazze’deki soykırımı durdurma yönündeki kararlılığımızı güçlendirir” dedi.

Filistin, Lübnan, Irak ve İran’daki direniş güçleriyle koordinasyon içinde olduklarını kaydeden Buhayti, “Siyonist düşmana karşı savaşta birleşebiliriz” mesajı verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir