İkinci el araç satışında yeni karar! ‘Sessiz sedasız izni koparmışlar’

1 Temmuz’da sona eren 6 ay 6 bin kilometre kuralı, Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz haftalarda 1 Ocak 2025’e kadar uzatıldı. Bu adım, sıfır kilometre araçların hızla ikinci el piyasasına girmesini engelleyerek adaletsiz kazançları önlemeyi, gerçek ihtiyaç sahiplerinin daha kolay araç sahibi olmalarını sağlamayı ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışlarını kontrol altında tutarak tüketici mağduriyetlerini azaltmayı amaçlıyordu.

Ancak yaşanan son gelişmelere göre, Bakanlığın belirli markalara özel ikinci el araç satışı izni verdiği iddia ediliyor. Konuyla ilgili bilgi veren isim ise Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci oldu.

‘SESSİZ SEDASIZ…’

Özpeynirci, sosyal medya hesabında konuya ilişkin detayları paylaşarak, ”, “Sessiz sedasız bir şekilde bu izni alıp kullanmışlar…” diyerek Temmuz ayı pazarının 100 bine yaklaşmasının arkasında bu iznin olduğunu ifade etti.’

Özpeynirci’nin paylaşımı şu şekilde:

“Bakanlıktan markalara özel 2. el satış izni Sessiz sedasız izni koparmışlar… Temmuz’da otomotiv pazarında şu anki gidişat 92-97 bin aralığında gibi… 100 bin olur diyenler de var, bekleyip göreceğiz. Kuşkusuz her koşulda Temmuz 2023’teki 113.959 adetlik rekor performansın altında olacaktır ama bu sonuç bile beklentinin çok üstünde.

7 Temmuz GSR2, 8 Temmuz Çin araçlarına gelen ek vergiden önceki hafta oldukça hareketli geçmiş. Haziran’dan kayan da olmuş ama özellikle GSR’dan dolayı bazı markaların/distribütörlerin kendilerine ciddi araç fatura ettikleri söyleniyor. (Bazı markalarda binlerce adet deniyor) İşte Temmuz pazarının 100 bine yaklaşmasının ana sebebi bu!

BAYİ VE GALERİLER HARİÇ TUTULDU

Şimdi sıkın durun sadece markalar veya distribütörler kendilerine faturaladıkları o araçları 2. el olarak ‘6 ay 6 bin km’ şartına uymadan hemen satabileceklermiş. Çünkü 5 Temmuz’da alınan bir kararla Ticaret Bakanlığı’ndan özel izin almak şartıyla ellerindeki ‘sıfır 2. el’ araçları satma hakkı verilmiş. Bayiler ve galeriler ise hariç tutulmuş. Şimdi tabi ki bu araçlar piyasaya ikinci el olarak girecek ve zaten kötü giden 2.el piyasasında bakalım neler yaşanacak!?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir