Don felaketi sebze ve meyveyi vurdu, etkisi uzun sürecek

Zirai Don Felaketinin Etkileri Meclis’te Görüşüldü

Zirai don felaketi, tarımsal üretime büyük darbe vurdu ve son 30 yılın en büyük afeti olarak kaydedildi. Meclis’te toplanan TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, alınacak tedbirleri ele aldı. Komisyonun toplantısında konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Türkiye’nin bu yıl meyve üretiminde beklenen 28 milyon tonluk üretimin, 7 milyon tona kadar gerileyebileceğini belirtti.

Özcan, “Türkiye, toplamda 800 bin ton yaş kayısı üretme rezervine sahip. Dünya genelinde üretilen yaş kayısının yüzde 20’si Türkiye’de üretiliyor. Ancak son 5 yılda iklim değişikliğinden kaynaklanan krizlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle, her yıl tahmini rekoltelerimiz 170 bin tondan son 5 yılda 70 bin tona düştü. Ağaçlarımız zarar gördü. Bu ağaçlardan gelecek yıl verim elde edip edemeyeceğimizi henüz göremiyoruz, zaman gösterecek. Ağaçların gördüğü zarara bağlı olarak bu yıl bakım masrafları 2 katına çıktı” şeklinde konuştu.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Manisa’da bu yıl üzüm rekoltesinin beklenenden düşük olduğunu belirtti. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise zirai don kaynaklı kayıpları azaltmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı budama, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerine dikkat çekti.

  1. Budama
  2. Gübreleme
  3. Sulama
  4. Hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri

Suiçmez, “Gelecek yıl donun hasar düzeyine göre bitkilerin tekrar verimli hale gelmesi için budama tedbirleri önemlidir. Gübreleme ve sulama önemlidir. Hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri mevcuttur” şeklinde konuştu.

BDDK’nın verilerine göre çiftçilerin nakdi kredi miktarı 986 bin lira, takipteki kredi miktarı ise 6 milyar liradır. Suiçmez, “Özellikle küçük ve orta ölçekli üreticilerin don kaynaklı zararlarının karşılanması için kredi faizlerinin ertelenmesi veya ötelenmesi gündeme getirilmelidir. Ayrıca ek tarımsal ekonomik paket açıklanmalıdır” dedi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Saraçoğlu, yağmurlama sistemlerinin don etkilerini azaltabileceğini belirtti ve örtü altı meyveciliğin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Saraçoğlu, “Riskli bölgelerde meyveler örtü altına alınarak don olaylarından korunabilir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Benzin ve motorine dev zam geliyor

Brent petrol fiyatlarının 66 dolara kadar gerilemesine rağmen geçtiğimiz haftayı 1,14 TL’lik motorin zammı ile kapatan akaryakıt grubu, 3 Temmuz’da kesinleşecek ÜFE verisinin ardından yeniden zamlanacak. Cuma gününden itibaren geçerli olacak şekilde motorin ve benzinin litre fiyatına 2 TL’lik ÖTV zammı yapılması beklenirken, LPG fiyatlarında da artışa gidilecek.

Stellantis’te değişim rüzgarı: Antonio Filosa’dan dev vizyon!

Şirketten yapılan açıklamaya göre, kısa süre önce yönetim kadrosunu yenileyen Stellantis, İtalya’nın Torino kentindeki Mirafiori-Heritage HUB’da gerçekleştirilen ilk küresel “Town Hall” toplantısında, çalışanlarına yeni dönem vizyonunu aktardı …

IPARD kapsamında sulama sistemleri harcamalarının yüzde 75’ine kadar hibe veriliyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD III Programı kapsamında sulama sistemlerine hibe verildiğini belirterek, “Bu kapsamda, 500 bin avroya kadar uygun harcamaların yüzde 75’ine kadar hibe desteği sağlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Yeni ÖTV düzenlemesi otomobil fiyatlarını etkileyecek mi?

2022 yılında uygulamaya alınan yüzde 45, 50, 60, 70 ve 80’lik ÖTV matrah dilimleri, araç fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle işlevini yitirmişti. 2023 Temmuz ayından bu yana otomobillere fiilen sadece %80 ÖTV uygulanıyordu. Bu gelişmelerin ardından …

AKP’li vekil: Türkiye’de benzin ucuz

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle beraber güncel benzin, motorin ve LPG (akaryakıt) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. AKP Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, “Biz maliyet anlamında 30’uncu sıradayız” dedi.

AB ülkeleri, sanayilerine indirimli elektrik sunmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin enerji yoğun sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerine elektrik fiyatında indirim imkanı sunmalarını sağlayacak kural değişikliği teklifi hazırladı.