Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz Tüketimi Besin Zehirlenmesine Neden Olabilir Mi?

Yaz aylarında artan soğuk içecek tüketimine dikkat çeken uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, buzun da bir besin olduğunu ve içerisinde zararlı mikroorganizmaları barındırabileceğini belirtiyor. Yiğit, buzların hijyen koşullarına uygun olarak depolanması, temiz su kullanılması ve tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguluyor.

Yaz aylarında özellikle içeceklere konulan ve uygun şekilde depolanmayan buzların besin zehirlenmelerine sebep olabileceğine dikkat çeken Yiğit, buzlardan kaynaklı zehirlenmelerin bozulmuş besinlerin tüketiminden birkaç saat veya gün sonra ortaya çıkabildiğini hatırlatıyor.

Yiğit, “Buz da bir besindir ve zararlı mikroorganizmaları barındırabilir. Buzun çözülüp tekrar dondurulmaması ve temiz su kullanılması gerekir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı, işletmelerin buz yapımında kullandığı makinelerin temizliğine özen göstermesi gerektiğini, evde buz kalıplarını temizlerken karbonatlı su kullanılmasını öneriyor.

Besin zehirlenmelerinde ortaya çıkan semptomları da paylaşan Yiğit, sıvı kaybını telafi etmek ve düşük yağlı beslenmeye özen göstermek gerektiğini belirtiyor. Son olarak, buzun da bir besin olduğunu, hijyen koşullarına dikkat edilerek depolanması ve tüketiciye sunulurken özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. (BSHA / Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Uzun ömrün formülü artık kişiye özel! Her yaşın ayrı bir reçetesi var: Longevity

Longevity diyetinin sadece ömrü uzatmayı değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Ezgi Akdağ, bu yaklaşımın kalıcı ve sürdürülebilir olmasıyla diğer popüler diyet modellerinden ayrıldığına dikkat çekti.

Havuzdan göze tehlike! Yaz aylarında en sık görülen göz enfeksiyonuna dikkat

Hijyenik olmayan havuzların göz enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, “Havuz suyunun temizliği hakkında görsel ve çevresel bulgular fikir verebilir. Suyun berrak olmaması, havuz kenarları ve merdivenlerin kaygan, yosunlu, sararmış olması, yoğun klor kokusu kirli suyla etkileşime giren artık maddelerden kaynaklanır. Bunlar hijyenin yetersiz olduğunu gösterir. Havuzlarda kullanılan klorlu suyun göz yüzeyinde tahriş, alerjik reaksiyonlar, kornea hasarı riski, enfeksiyonlara zemin hazırlama gibi göze zararları olabilir” dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Alış: Klima hastalığında tedavinin gecikmesi ölümcül olabilir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Alış: Klima hastalığında tedavinin gecikmesi ölümcül olabilir

Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, skolyozun yalnızca estetik değil, sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özkoçak, erken teşhisin cerrahiye gerek kalmadan tedavi şansı sunduğunu belirtti.

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.